Contact us at : +30 (6976292001) 

elenfrderues
The North Aegean islands are unique - Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι μοναδικά
(1 Ψήφος)

Charter Yachts, Charter Skiathos

Category: Τα νέα μας
Share:

 

Βουνό και θάλασσα, παράδοση και τουρισμός, οικογενειακά και εναλλακτικά. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι μοναδικά - όσο και οι διακοπές σας!


Ένα είναι σίγουρο: αν και πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εδώ θα φτάσετε εύκολα -με πλοίο ή αεροπλάνο–, αλλά θα φύγετε δύσκολα. Γιατί, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το καθένα με τη δική του έντονη προσωπικότητα, αποτελούν προορισμούς μοναδικού φυσικού κάλλους, αλλά και πολιτισμού. «Αχαρτογράφητα» σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και λιγότερο δημοφιλή τουριστικά προσφέρονται για μοναδικές εξερευνήσεις και αξέχαστες εμπειρίες. Στο συναρπαστικό σας ταξίδι σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου, σας δίνεται η ευκαιρία να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα: Λέσβο (Μυτιλήνη), Χίο, Σαμοθράκη, Θάσο, Λήμνο, Ικαρία, Σάμο, αλλά και Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Ψαρά, Οινούσσες.

Με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και κρυστάλλινα νερά, γραφικά ορεινά χωριά, πλούσια ιστορία και μοναδικά στον κόσμο φυσικά τοπία αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους αναζητούν διακοπές πλάι στη θάλασσα, αλλά και περιήγηση, τοπικές παραδόσεις, ιστορικούς θησαυρούς. Τα μεγαλύτερα νησιά, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Θάσος είναι ιδανικά για οικογένειες, ζευγάρια και παρέες - ενώ τα μικρότερα, όπως ο Άγιος Ευστράτιος, οι Φούρνοι, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, είναι προορισμοί για εναλλακτικούς ταξιδιώτες που αγαπούν την εξερεύνηση.

Σάμος: Από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας η Σάμος υπήρξε από την αρχαιότητα κέντρο τεχνών και πολιτισμού και ταυτόχρονα τόπος εύφορος, πλούσιος σε καλλιέργειες και φυσικές ομορφιές. Από τον Πυθαγόρα μέχρι το Μεσαίωνα και από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι και τα νεότερα χρόνια η Σάμος έχει το δικό της αξιόλογο «μερίδιο» στην ελληνική ιστορία. Σήμερα η Σάμος έχει εξελιχθεί σε φιλόξενο προορισμό, που συνδυάζει ό,τι μπορεί να ονειρευτεί κανείς: υπέροχο φυσικό τοπίο με χρυσαφένιες αμμουδιές, γραφικά χωριά και καταπράσινα βουνά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές με πλήθος επιλογών σε γεύσεις, διασκέδαση και δραστηριότητες. Στη Σάμο θα περάσετε αξέχαστα, αρκεί να της αφιερώσετε χρόνο και διάθεση: της αξίζουν!

Το Καρλόβασι: Μια μεγάλη, αν και αραιοκατοικημένη κωμόπολη, η συμπρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται 32 χλμ δυτικά από τη Σάμο. Γραφικός και απλόχωρος οικισμός, αποτελείται από πέντε οικισμούς που σήμερα πια έχουν ενωθεί, το Παλιό, το Μεσσαίο και το Νέο Καρλόβασι, το Λιμάνι και τον Όρμο που προτιμά η νεολαία. Χαρακτηρίζεται από τα ερείπια των παλιών εργοστασίων βυρσοδεψίας που μέχρι τα προπολεμικά χρόνια έφερναν πλούτο στο νησί. Αξίζει μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια στο Παλιό Καρλόβασι, αλλά και μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται 3 χλμ νότια της πόλης σε υψόμετρο 200 μέτρων. 

Το Πυθαγόρειο: Ένα όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το παλιό λιμάνι στα νότια του νησιού, ονομάστηκε Πυθαγόρειο το 1955 προς τιμή του μεγάλου μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα που γεννήθηκε στη Σάμο. Σήμερα γραφικά δρομάκια του μπορείτε ν’ απολαύσετε χαλαρές βόλτες. Παράλληλα να δείτε τα ερείπια και τις πολεμίστρες από τα τείχη που προστάτευαν την πόλη, τα ερείπια των ανακτόρων του τυράννου Πολυκράτη, το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη, πρωτεργάτη της επανάστασης του νησιού και τα ρωμαϊκά λουτρά. 

Παραλίες παρθένας ομορφιάς
Είναι το νησί με τις περισσότερες παρθένες παραλίες: η Λήμνος κρύβει στους κόλπους της περισσότερες από 100 - από αυτές, οι μισές αμμουδερές. Στη Χίο σας περιμένουν άλλες 90. Στη Λέσβο θα ανακαλύψετε μία από τις καλύτερες παραλίες στο Αιγαίο, τα Βατερά, αλλά και το Σίγρι, τον Άγιο Ισίδωρο, την Ερεσό. Στη Χίο θα θαυμάσετε τα περίφημα Μαύρα Βόλια, με τα σκούρα βότσαλα ηφαιστειογενούς προέλευσης. Στη Σαμοθράκη τους Κήπους, άλλη μία παραλία με μαύρα βότσαλα. Στην Ικαρία θα ανακαλύψετε τον Να με το ναό της Αρτέμιδος, τη μεγάλη αμμώδη παραλία του Αρμενιστή, αλλά και τα σμαραγδένια νερά και τα εντυπωσιακά βράχια στις Σεϋχέλλες, όπου θα πάτε από μονοπάτι. Στη Σάμο η καλύτερη παραλία είναι η Χρυσή Άμμος και στην καταπράσινη Θάσο ο Παράδεισος με τα υπέροχα νερά.

Ραντεβού με το μύθο και την ιστορία στο Βόρειο Αιγαίο
Στα ιερά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μύθοι και μυστήρια τυλίγουν τον επισκέπτη. Στη Σαμοθράκη, στον χώρο των Μεγάλων Θεών, λατρευόταν με θυσίες η Μεγάλη Μητέρα «Αξίερος» σε ένα από τα πιο αινιγματικά αρχαία Μυστήρια. Στη Λήμνο ο θεός Ήφαιστος λατρευόταν στην αρχαία πόλη Ηφαίστεια. Στον Να της Ικαρίας κατοικούσαν, κατά τη μυθολογία, οι Ναϊάδες, ενώ φιλοξένησε το φημισμένο Ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. 

Στη Σάμο η ιστορία σας οδηγεί στο σπήλαιο του Πυθαγόρα στους πρόποδες του όρους Κερκετέα, εκεί όπου κρύφτηκε ο φιλόσοφος, όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Στα βήματα της ορθόδοξης ιστορίας, θα ανακαλύψετε ένα ακόμη αξιοθέατο: τη Νέα Μονή Χίου, που ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' Μονομάχο. Στη Σαμοθράκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, περιμένει η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης: ένα αντίγραφο του πρωτότυπου, που φιλοξενείται στο Λούβρο. Ιστορία, μύθοι, πολιτισμός, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μαγεύουν με τη μυστηριακή τους ατμόσφαιρα.

Κάθε δραστηριότητα μια δυνατή εμπειρία
Φύση και παράδοση βρίσκονται και τα δύο εδώ και σας αποζημιώνουν. Wind surf, kite surf και θαλάσσιο σκι θα χαρείτε στη Σκάλα Ερεσού και τα Βατερά της Λέσβου, στις ανατολικές ακτές της Λήμνου και στο Κοκκάρι της Σάμου. Σε όλα τα νησιά θα ευχαριστηθείτε trekking σε μονοπάτια και δασωμένα τοπία, ενώ για birdwatching ιδανικοί είναι οι υγρότοποι της Λήμνου και του κόλπου της Καλλονής στη Λέσβο. Δεν πρέπει να χάσετε τα πανηγύρια της Ικαρίας με το βιολί, το λαούτο και όλον τον κόσμο να ακολουθεί τον χορό.

Αρώματα και γεύσεις Μεσογείου
Υψώστε τα ποτήρια σας: τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπόσχονται να σας τα γεμίσουν με τα πιο εκλεκτά κεράσματα. Η Σάμος προσφέρει βραβευμένο σαμιώτικο κρασί, με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Η Λέσβος σερβίρει ούζο εδώ και 200 χρόνια τουλάχιστον. Τα πιο γνωστά: το Πλωμάρι και το Μίνι. Στη διπλανή Χίο, γνωστό επίσης το Απαλαρίνα. Διάσημο προϊόν της Χίου, βέβαια, η σπάνια μαστίχα, αλλά και τα γλυκά κουταλιού από διάφορα φρούτα εποχής. Στη Λέσβο θα δοκιμάσετε εξαιρετικό λάδι από ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες. Για τα «εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα» της Λέσβου έχουν εγκριθεί ως Π.Ο.Π. «ΠΡΟΪΟΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ» οι τοπωνυμικοί χαρακτηρισμοί Μυτιλήνη, Καλλονή Λέσβου και Πλωμάρι Λέσβου.

Αξιοθέατα μοναδικά σε όλον τον κόσμο
1. Χίος:
Ανακαλύψτε τα 20 μαστιχοχώρια στον νότο του νησιού, όπου καλλιεργούνται τα σπάνια μαστιχόδεντρα, τον αυστηρό, πέτρινο οικισμό του Ανάβατου, δίπλα στον γκρεμό, αλλά και την κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα στις επιβλητικές χιώτικες επαύλεις του 19ου και 20ου αιώνα, στον Κάμπο Χίου.

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας με τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα, κρύβει τις ιδιαίτερες ομορφιές του στον αριστοκρατικό Κάμπο με τα παλιά αρχοντικά και τα εσπεριδοειδή, τα μεσαιωνικά χωριά με την υποδειγματική αρχιτεκτονική και τις παραλίες με την άγρια ομορφιά. Στη μακραίωνη ιστορία της, η Χίος γνώρισε μεγάλη άνθιση αλλά και ολοκληρωτική καταστροφή. Δείτε τις μεγάλες μορφολογικές και ιστορικές αντιθέσεις του νησιού σαν μια πρόκληση για ν’ ανακαλύψετε τα μυστικά του. Περιηγηθείτε στα μαστιχοχώρια και νιώστε τον χρόνο να σταματάει. Κολυμπήστε σε χρυσαφένιες παραλίες, διασχίστε φαράγγια και διασκεδάστε σε κάποιο από τα πολλά πανηγύρια, απολαμβάνοντας το διάσημο ούζο του νησιού. Η χιώτικη κουζίνα θα σας χαρίσει στιγμές απόλαυσης. Και το άρωμα της μαστίχας θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας!

Οι Οινούσσες: Ένα νησί απίστευτης φυσικής ομορφιάς, οι Οινούσσες βρίσκονται μόλις 2 μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου. Η γραφική πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές λόφων, με κτίρια που παρουσιάζουν ένα μείγμα νησιώτικης και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Μπορείτε να πάτε με καραβάκι που φεύγει καθημερινά από την πόλη της Χίου (παίρνει και αυτοκίνητα) ή με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα.

 

2. Λέσβος: Θα βρείτε τους πύργους του 18ου αιώνα στην εξοχή έξω από τη Μυτιλήνη, στις περιοχές Χρυσομαλλούσα και Θέρμη, αλλά και το απολιθωμένο δάσος που υπάρχει στο νησί, που όμοιό του υπάρχει μόνο στην Αριζόνα.

Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, είναι ένας τόπος μαγευτικός που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις. Ωστόσο ακόμη κι αν κάποιος επιλέξει να μείνει μόνο στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσά της, είναι σίγουρο ότι θα φύγει γεμάτος όμορφες εικόνες, χορτασμένος από ιδιαίτερες γεύσεις και πλουσιότερος σε αναμνήσεις. Κι αυτό επειδή η Μυτιλήνη είναι μια πόλη ζωντανή, που συνδυάζει μοναδικά την κρυστάλλινη θάλασσα με τα καταπράσινα δάση. Την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις με τη σύγχρονη κοσμοπολίτικη ζωή. Τα μουσεία και τις περιηγήσεις με τη βραδινή διασκέδαση. Ανακαλύψτε το νησί στο οποίο έζησαν και εμπνεύστηκαν μεγάλοι ποιητές και καλλιτέχνες όπως ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο νομπελίστας ποιητής Ελύτης και πολλοί άλλους.

Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους: Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται στο απόμακρο Σιγρί για να θαυμάσουν ένα απαράμιλλο έργο της φύσης. Αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού και με ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών, το Δάσος είναι ένας παγωμένος κόσμος υπέροχων χρωμάτων, μια εικόνα κατευθείαν από τη μακρινή εποχή του Πλειστόκαινου. Το Δάσος που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ απλώνεται σε μια έκταση 286 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες όρθιοι ή πεσμένοι κορμοί. Στον χώρο λειτουργεί και το εξαιρετικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. 

Παραλίες: Πολυάριθμες και διαφορετικές είναι οι παραλίες της Λέσβου και καλύπτουν όλα τα γούστα. Κοντά στην πόλη υπάρχει η οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια. Αξίζει μια βουτιά στον ερημικό Άγιο Ερμογένη. Στην περιοχή  της Θερμής ξεχωρίζουν οι βοτσαλωτές παραλίες Σκάλα Mυστεγνών και Σκάλα Ν. Κυδωνιών, η πλαζ Kανόνι και η παραλία στο Πετάλι. Στην περιοχή του Σιγρίου υπάρχει η ομώνυμη οργανωμένη πλαζ αλλά και η ερημική Φανερωμένη. Η Σκάλα Ερεσού με την ατελείωτη αμμουδιά της αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες του νησιού, ενώ στον Πολιχνίτο υπάρχουν οι οργανωμένες παραλίες των Bατερών, της Σκάλας Πολιχνίτου και της Nυφίδας. Στον Μόλυβο θα βρείτε την τεράστια παραλία της Εφταλούς και στον κόλπο της Γέρας προτείνεται το πανέμορφο Τάρτι. 


3. Ικαρία: Ένα χωριό που ξυπνάει τη νύχτα, ο Χριστός Ραχών, όπου από την εποχή των πειρατών, τα μαγαζιά ανοίγουν αργά και το χωριό ζωντανεύει μετά τις 9:00 το βράδυ.

Από τα μυθικά χρόνια που ο Ίκαρος θέλησε να πετάξει προς τον ήλιο και έπεσε στη θάλασσά της, ο άνεμος της ελευθερίας δεν έπαψε να φυσά στο νησί! Όσοι φτάσετε εκεί, θα διαπιστώσετε ότι οι φήμες που θέλουν τους φιλικότατους Ικαριώτες να έχουν τις δικές τους νόρμες και κανόνες δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση σ’ αυτό το ιδιαίτερο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, και αν θέλετε πραγματικά να νιώσετε τη μαγεία του, θα πρέπει να προσαρμοστείτε στους δικούς του ρυθμούς. Ν’ ακούσετε τις ιστορίες των ντόπιων και να δεχτείτε τα κεράσματά τους. Να διασκεδάσετε στα διάσημα πανηγύρια τους μέχρι το πρωί. Να εξυπηρετηθείτε κάποιες φορές μόνοι σας στις ταβέρνες. Με άλλα λόγια να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε...

Τα μυστικά του νησιού δεν εξαντλούνται στα έθιμα και στις παραδόσεις. Η ενδοχώρα της Ικαρίας είναι γεμάτη από καταπράσινα δάση, φαράγγια και ποτάμια που προσφέρονται για φυσιολατρικές διαδρομές. Στις ιαματικές πηγές του νησιού μπορείτε ν’ απολαύσετε αναζωογονητικά λουτρά ενώ τα κρυστάλλινα νερά του Ικάριου Πελάγους θα σας μείνουν αξέχαστα. 

Παραλίες: Υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες κρυμμένες από το ορεινό ανάγλυφο του νησιού, σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Ανάμεσα στο Γιαλισκάρι και τον Αρμενιστή, βρίσκεται η οργανωμένη παραλία της Μεσαχτής, η οποία με μήκος ενός χιλιομέτρου είναι η μεγαλύτερη του νησιού και ενδείκνυται για surfers. Εκεί θα βρείτε beach bars και υποδομή για ερασιτεχνικούς αγώνες beach volley. Kοντά βρίσκεται και το Λιβάδι, πιο ήρεμη, επίσης αμμώδης παραλία, με το νησάκι στη μέση του κόλπου ν’ αποτελεί πρόκληση για τους κολυμβητές, ενώ ο Αρμενιστής, πάντα στο Βορρά, συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Ο Νας, που  φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, είναι αγαπημένος προορισμός γυμνιστών και προσφέρεται για νεανικό κάμπινγκ. Πολύ καλές παραλίες είναι ο Άρης, το Φύτεμα, η Δαιμονόπετρα και ο Φάρος. Στα Θερμά και στο Αθάνατο Νερό τα νερά έχουν ιαματικές ιδιότητες ενώ ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη δύσκολα προσβάσιμη, αλλά μοναδική παραλία Σεϋχέλες, με τα κρυστάλλινα νερά και τις σπηλιές μέσα στη θάλασσα! Γενικά να δείχνετε προσοχή στο κολύμπι, επειδή τα ρεύματα στις θάλασσες του νησιού μερικές φορές είναι αρκετά ισχυρά.

 

Τα ακατέργαστα διαμάντια του Αιγαίου Σαμοθράκη και Ζουράφα 

4. Σαμοθράκη: Εξερευνήστε το παρθένο αυτό νησί με τις μικρές λίμνες με καταρράκτες μέσα στην καταπράσινη φύση, τις βάθρες, που σας προσκαλούν για μία αξέχαστη βουτιά.

Ένα ακατέργαστο διαμάντι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Μια νησίδα ζωτικής εθνικής σημασίας. Ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά είναι κατά γενική ομολογία η Σαμοθράκη. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ΝΔ των εκβολών του Έβρου. Έχει έκταση 178 τ.χλμ. και 2.840 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσά της είναι ο ομώνυμος οικισμός (ή Χώρα) και λιμάνι της ο οικισμός Καμαριώτισσα.

Το ανάγλυφο του νησιού χαρακτηρίζεται από τον επιβλητικό όγκο του όρους Σάος, με ψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι (1.611 μ.). Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό των νησιών του Αιγαίου (πλην Κρήτης και Εύβοιας).

Η Σαμοθράκη έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πιθανότατα κατοικήθηκε πριν το 2000 π.Χ. Μνεία της γίνεται σε τρία χωρία της "Ιλιάδας". Το νησί αναδείχθηκε σε σημαντικό πανελλήνιο και διεθνές για την εποχή θρησκευτικό κέντρο, με τη λατρεία των Μεγάλων Θεών (τα Καβείρια Μυστήρια). Το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 49-50 μ.Χ. την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, καθώς κατευθυνόταν προς τους Φιλίππους και τη Νεάπολη. Πιθανότατα, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος χτίστηκε τον 6ο αιώνα η βασιλική, που ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του νησιού. Τον Μεσαίωνα το νησί έπεσε σε παρακμή. Οι κάτοικοι, καθώς δεν ήταν ασφαλείς στις ακτές, αποσύρθηκαν στο εσωτερικό. Τότε χτίστηκε και η Χώρα σε θέση τέτοια, που να μην φαίνεται από τη θάλασσα! 

Από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, η Σαμοθράκη πέρασε για λίγο στα χέρια των Βενετών (1204-1222), ωστόσο την ανακατέλαβε ο Ιωάννης Δούκας Βατάτζης.

Στα μέσα του 14ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος την παραχώρησε στον Γενουάτη Φραγκίσκο Γκατιλούζι (εξελ. Γατελούζο), που τον είχε βοηθήσει στον αγώνα του εναντίον των Καταλανών. Τα γενουατικά οχυρά παραμένουν στο νησί, μάλιστα ο πύργος των Γατελούζων αποτελεί σημαντικό μνημείο. Το 1459 κατέλαβαν τη Σαμοθράκη οι Τούρκοι. Από το 1466 ως το 1479 πέρασε στα χέρια των Βενετών πριν την καταλάβουν οριστικά οι Τούρκοι.

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ο πληθυσμός της Σαμοθράκης μειώθηκε. Οι κάτοικοί της επαναστάτησαν το 1821, ωστόσο το τίμημα της εξέγερσης ήταν πολύ ακριβό. Οι Τούρκοι σφαγίασαν όλους τους άντρες και τα αγόρια του νησιού, ενώ τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Μόνο 32 οικογένειες γλίτωσαν από τη σφαγή, που, σύμφωνα με με τον Ίωνα Δραγούμη, κράτησε ένα μήνα...

Οι φυσικές ομορφιές της Σαμοθράκης είναι μοναδικές. Τα πολλά δάση, οι πηγές, οι καταρράκτες, οι μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού και τις παραλίες ("βάθρες") και ο ορεινός όγκος του Σάους συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο "σκηνικό"

Χαρακτηριστικό της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τη Σαμοθράκη είναι η έλλειψη νησίδων. Μόνο μερικοί βράχοι την περιβάλλουν, μεγαλύτερος από τους οποίους σε έκταση είναι το Καβούρι (6 στρέμματα). Ωστόσο, σε απόσταση 5,8 ναυτικών μιλίων από το ακρωτήριο Άγκιστρο (ή Σκεπαστό), βρίσκεται η νησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα ή Σγόραφα, το βορειανατολικό νησιωτικό άκρο της χώρας μας. Χάρη στο διαδίκτυο, έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά σ' αυτήν (κάκιστα...) σε καμία εγκυκλοπαίδεια από τις νεότερες, ούτε απεικονίζεται σε χάρτες (πλην βέβαια των στρατιωτικών). Για αναφορά της στα σχολικά βιβλία, βέβαια, ας μην το συζητάμε καλύτερα...

Η περιοχή γύρω από τη Ζουράφα είναι εξαιρετικός ψαρότοπος. Σημειώνονται συχνά προστριβές ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αλιείς και απαιτείται η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος για την αποκατάσταση της "τάξης".

Στη Ζουράφα υπάρχει εγκατεστημένος αυτόματος φάρος, λόγω του ότι έχει χαμηλό υψόμετρο και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Προβλήματα για τα πλοία δημιουργούν και τα ρηχά νερά που την περιβάλλουν, καθώς το βάθος τους δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα.

 

5. Σάμος: Περιπλανηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Βαθύ, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου. Στενά δρομάκια, αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, όλα διαφορετικά, όλα όμορφα.

 


6. Λήμνος: Το κάστρο της Μύρινας, από τα πιο καλοδιατηρημένα του Αιγαίου. Χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα. Χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A΄ τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου τείχους, πιθανόν αρχαϊκού.

Είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

 

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα.

O κόλπος του Μούδρου

O κόλπος του Μούδρου είναι από το ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Εισχωρεί από νότια στη στεριά της Λήμνου σε βάθος 14,2 χιλιομέτρων. Η είσοδός του έχει πλάτος 5,2 χιλιόμετρα, το μέγιστο πλάτος του είναι 6,1 και το ελάχιστο 2,1 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο βάθος του κόλπου φθάνει τα 40 μέτρα. Το μέγεθος του κόλπου, η θέση στο κέντρο του νησιού, οι πολυσχιδείς ακτές του, οι αμμώδεις παραλίες του, η ασφάλεια και η προστασία που παρέχει, από τους ανέμους και η άριστη σχεδόν κατάσταση των οικοσυστημάτων του, συνιστούν ένα σημαντικής αισθητικής και οικολογικής αξίας περιβάλλον. Είναι, επίσης, ένας αξιόλογος βιότοπος με πλούσια ιχθυοπανίδα. Επειδή είναι τόπος αναπαραγωγής ψαριών, την άνοιξη και το καλοκαίρι απαγορεύεται το ψάρεμα με στενά δίχτυα. Ο κόλπος είναι ακόμη πλούσιος σε οστρακοειδή, όπως αχιβάδες, μύδια, πίνες, χτένια και καβούρια.

Κατά μήκος των ακτών του κόλπου, στις περιοχές μεταξύ του οικισμού του Μούδρου, του αεροδρομίου και του παλαιού Πεδινού, σχηματίζονται εκτεταμένοι αλμυροί και υφάλμυροι υγρότοποι, εποχιακές λιμνοθάλασσες, και φυσικά κανάλια εισροής θαλασσινού νερού. Εδώ φιλοξενούνται φλαμίνγκο, πάπιες, αγριόχηνες, κύκνοι και άλλα αποδημητικά, ενώ αποτελούν χώρο φωλιάσματος και αναπαραγωγής πολυάριθμων ενδημικών ειδών.

7. Θάσος: Ανακαλύψτε τα χωριά της Θάσου. Στην παραλία ή στην ενδοχώρα, θα συναντήσετε μικρά χωριά-κοσμήματα: Άγιος Γεώργιος, Αλυκή, Θεολόγος, Καλλιράχη, Κάστρο, Καζαβίτι, Κοίνυρα, Λιμενάρια, Μαριές, Παναγία.

To νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο, το Αστρίς, την Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών μέχρι την Τρυπητή, τον Ατσαπά στην Σκάλα Μαριών, την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, την παραλία (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης, το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2-3 χλμ. από Λιμένα). Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της θάσου.

Οι δραστηριότητες που ευνοούνται στη Θάσο περιλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι και το ψάρεμα, την πεζοπορία και την ορειβασία, το κυνήγι, καθώς και την παρατήρηση πουλιών. Επίσης, έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της διεθνούς οργάνωσης Bird Life για τη συνεχή παρακολούθηση από εθελοντές της σημαντικής περιοχής για τα άγρια πουλιά στη Θάσο (ΙΒΑ GR016). Ένα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αξίας για τα άγρια πουλιά (έχουν ανάλογα χαρακτηριστεί άλλες 96 περιοχές σε όλη την Ελλάδα) και είναι από τις πρώτες πανελλαδικά περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από εθελοντές των παραπάνω οργανώσεων

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Top
No Internet Connection
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξυπηρετήσουμε καλύτερα. Η χρήση του ιστότοπου yachting-themis-iv.gr προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή των cookies που χρησιμοποιούμε. More details…